Veterinærkiropraktorer har man utdannelse og erfaring som gjør de godt rustet til å diagnostisere, behandle og veilede i forebygging av biomekaniske feilfunksjoner i bevegelsesapparatet, samt vurderer effekten av dette på nervesystemet og individets generelle helsetilstand.
En veterinærkiropraktor har ønske om et tverrfaglig samarbeid med andre veterinærer og spesialister for å kunne gi dyret et optimalt behandlingsforløp.
Et av hovedverktøyene til veterinærkiropraktoren er den kiropraktiske leddmanipulasjonen. Dette er en hurtig og kontrollert skånsom bevegelse hvor målet er å øke bevegelsen, redusere muskel spasmer og smerte, samt å stimulere nervesystemet. Dette vil påvirke en mengde fysiologiske prosesser kroppen som blant annet har vist seg å resultere i en opplevelse av økt bevegelighet og redusert smerte.
I tillegg til leddmanipulasjonen vil ofte veterinærkiropraktoren bruke bløtvevsmetoder som massasje, triggerpunktbehandling, traksjon, bevegelighetstrening, samt gi råd om hva som bør gjøres og ikke gjøres for å fremme rehabiliteringen og unngå tilbakefall. Dette er også viktige elementer i den total pakken som er den veterinærkiropraktiske behandlingen.
Som en naturlig del av en behandling bruker også Veterinærkiropraktoren sin veterinærmedisinske kunnskap og erfaring og vil derfor kunne oppdage og diagnostisere andre lidelser.
Hester som er under behandling for tannproblematikk god nytte av å få løst opp i spenninger i kjeve og nakke som ofte kommer samtidig med tannproblemene.
De aller fleste dyr vil akseptere og like behandlingen siden behandling alltid vil foregå på dyrets premisser.
Hvor ofte og hvor mange ganger en hest bør behandles varierer. Ofte er 2-3 behandlinger i løpet av 8-10 uker tilstrekkelig. En kiropraktisk undersøkelse anbefales hver 3. måned som et forebyggende tiltak og for å fremme prestasjon.
Det er et krav om å være enten veterinær eller humankiropraktor for å kunne etterutdanne seg innen dyrekiropraktikk. Ingrid har etterutdanning ved IAVC i Tyskland. Ved å være veterinær i bunn vil du som eier være helt trygg på at hesten samtidig vurderes veterinærmedisinsk før og under en kiropraktisk behandling.